Στην αρχή ήταν τα αιολικά. Μετά ήρθαν τα φωτοβολταϊκά και τα...ηλιοθερμικά-τέρατα και τώρα σειρά πήραν οι μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο βιομάζα, βιοαέριο, ή βιοκαύσιμα που θεωρούνται η λύση του μέλλοντος! Η ΡΑΕ άνοιξε τη διαδικασία δίδοντας 15 Μεγαβάτ σύνολο ισχύος για την Κρήτη και μεσα σε λίγες ώρες κατατέθηκαν πάνω από 200 αιτήσεις(που ξεπερνούν τα 200 μεγαβάτ!) ενώ ήδη...κατά ριπάς φτάνουν οι ΜΠΕ στην Περιφέρεια Κρήτης!
Μετά την καταρχήν θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο, ισχύος 999 KW ιδιοκτησίας της εταιρίας Ανιον- Βιοαέριο Κρήτης Ε.Ε. στη θέση «Νταούσο- Γκέλα» Σητείας, για την οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, αυτές τις μέρες κατατέθηκαν στην επιτροπή έξι επιπλέον αιτήσεις ΜΠΕ κι όλες για την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς! Οι επενδυτές- που βρίσκονται και σε ένα ιδιότυπο «πόλεμο» με τους ελαιουργούς- δεσμεύονται να φτιάξουν περιβαλλοντικά καθαρές μονάδες και δηλώνουν έτοιμες να...βρουν βιομάζα χρησιμοποιώντας κατσίγαρους ή λιόκλαδα , κοπριά ακόμη και...φραγκόσυκα-όπως στην περιοχή της Σητείας- για να πάρουν τις πολυπόθητες άδειες.
Και οι έξι πρώτες αιτήσεις καλύπτουν μια περιοχή που είναι πάνω κάτω η Μεσαρα. Και μια εξ αυτών έχει κατατεθεί για την περιοχή της Πόμπιας και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από το δήμο, την Εκκλησια, τους τοπικούς συλλόγους που διαμαρτύρονται ζητώντας από την επιτροπή να λάβει υπόψιν τις αντιδράσεις.
Οι άλλες αιτήσεις αφορούν τις περιοχές Χάρακα, Ασημίου, Πρωτορίων, Περίου και Λουρών.
Είναι η νέα μόδα; Είναι η ευκαιρία που έψαχναν επενδυτές και μη για σίγουρο...συμβόλαιο με τη ΔΕΗ εικοσαετίας ή κάποιοι πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Πάντως το δίκτυο και όχι μόνο είναι...γεμάτο από διαφημίσεις που καλεί τους επενδυτές να ασχοληθούν με το αντικείμενο και με ένα μικρό κεφάλαιο να...εξασφαλίσουν εισόδημα για την επόμενη εικοσαετία!
«Εμείς ως έχουμε υποχρέωση θα εξετάσουμε όλες τις αιτήσεις και φυσικά θα λάβουμε υπόψιν μας και τις αντιδράσεις» λέει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής επισημαίνοντας ότι οι 200 και πλέον αιτήσεις που αφορούν την Κρήτη είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος και γιατί λαμβάνει την άδεια.
« ποιός λαμβάνει την άδεια; Όποιος είναι ποιο γρήγορος; Ποιο καλός; Κι αν για παράδειγμα είναι όλοι γύρω από μια περιοχή θα πάρει όλη την ποσόστωση η μεριά αυτή; Μπαίνουν δηλαδή και θέματα χωροταξίας. Θα έπρεπε δηλαδή να γίνει μία χωροταξική προσέγγιση, δηλαδή πώς θα κατανεμηθούν τα μεγαβάτ σε επίπεδο Κρήτης. Και η ίδια η RAE θα έπρεπε να θέτει τέτοια ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να πάνε όλες οι μονάδες σε μία συγκεκριμένη περιοχή και βέβαια δε μπορεί να βρεθεί και η ηλιομάζα για να καλύψει όλη αυτή την απαίτηση. Η κατανομή έχει σχέση και με την τροφοδοσία των μονάδων αυτών. Διότι θεωρούνται μονάδες βάσης, παράγουν 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Άρα απαιτείται μία συνεχής εξασφαλισμένη ροή της τροφοδοσίας σε πρώτες ύλες» τόνισε και θύμισε ότι η πρώτη θετική γνωμοδότηση στην ανατολική Κρήτη δόθηκε στη Σητεία υπό όρους.
«Η ομοφώνως θετική γνωμοδότηση ωστόσο της Επιτροπής, ήταν υπό όρους. Πρόκειται για την παραγωγή ενέργειας από οργανικά υλικά, από υπολείμματα ελαιουργείων, τυροκομείων, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κι άλλα, τα οποία κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας μπορούν να παράγουν βιοαέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα»
Τίποτα πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει για το ποιοι θα πάρουν τις άδειες. Η ισχύς για την Κρήτη ορίζεται σε 15 μεγαβάτ, για τη Ρόδο σε 4,2 μεγαβάτ, στα συμπλέγματα Πάρου 1,3 μεγαβάτ, Χίου 1 μεγαβάτ, Κώ 3 μεγαβάτ Λέσβου 1,2 μεγαβάτ και μικρότερη ισχύ στα υπόλοιπα νησιά.
 Πως θα κριθούν εκείνοι που θα πάρουν άδειες; Από το πότε κατέθεσαν τις αιτήσεις; Πως θα πείσουν τις επιτροπές για τη βιομάζα που διαθέτουν;

Πηγή : Creta live