Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Όλες οι αλλαγές στην κατανομή των επιδοτήσεων

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Πως θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις

Τι αλλάζει με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων που δίδονται για τη σουλτανίνα και τα υψηλά δικαιώματα των ελαιόδεντρων στην Κρήτη από 20 έως 30%
προβλέπει ο τρόπος εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Μία από τις καινοτομίες της νέας ΚΑΠ όπως θα εφαρμοστεί στη χώρα μας είναι ότι στις συνδεδεμένες εντάσσεται και η αιγοπροβατοτροφία, με στόχο, κατά το Υπουργείο, την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αξιοποιήσει την κατεύθυνση της Ε.Ε. για «οροφή» μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι 30% επί των λεγόμενων ιστορικών δικαιωμάτων σε ορίζοντα πενταετίας. Το 2015 οι επιδοτήσεις μειώνονται σε ποσοστά μέχρι 20%.

Η διανομή των επιδοτήσεων θα γίνει με βάση τρία διαφορετικά επίπεδα και συγκεκριμένα βοσκότοποι, αροτραίες καλλιέργειες, δενδρώδεις – αμπέλια.

Οι σημαντικές λεπτομέρειες

της ΚΑΠ

Οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης μελετούν τις λεπτομέρειες του λεγόμενου εθνικού φακέλου της ΚΑΠ για παρατηρήσεις και προτάσεις. Το ύψος των χρημάτων που θα καταλήγει από το 2015 έως και το 2020 στις τσέπες των παραγωγών θα εξαρτηθούν από τις σημαντικές «λεπτομέρειες» του τρόπου εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας. Ποιες καλλιέργειες θα υπαχθούν στο λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ με τις επιπλέον πιστώσεις; Σε ποιο ποσοστό θα επιδοτούνται τελικά οι καλλιέργειες σε επικλινή εδάφη και σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους; Θα μεταφερθούν, πώς, πόσο και σε ποιους πόροι από το λεγόμενο δεύτερο πυλώνα στον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ; Αυτά και πολλά άλλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων οι οποίοι προσπαθούν να βρουν άκρη. Ευελπιστούν, με βάση τις υποσχέσεις που έχουν πάρει από επίσημα χείλη, ότι η ενιαία ενίσχυση δεν θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό (σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται λένε και να αυξηθεί), αν πράγματι ισχύσουν μέτρα ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας σε επικλινή εδάφη. Ακούγονται πολλά για τις περίφημες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως η ένταξη των θερμοκηπιακών προϊόντων και της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, πράγμα όμως εντελώς αβέβαιο.

Βασικά στοιχεία της νέας ΚΑΠ

Τα νέα δικαιώματα του 2015, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υπολογίζονται ως εξής:

1. Αριθμός δικαιωμάτων ανάλογος της έκτασης (1 δικαίωμα ανά εκτάριο),

2. Προστασία των υψηλών δικαιωμάτων κατά 30%,

3. Η αξία του δικαιώματος το 2015 συναρτάται από τρέχουσα στήριξη (-20%),

4. Η σύγκλιση γίνεται σε πέντε ίσα βήματα,

5. Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων στοχευμένο σε νέους και νέο-εισερχόμενους.

Ειδικά για την κτηνοτροφία, προβλέπεται αύξηση της άμεσης ενίσχυσης στο 25% (από 19%) ενώ μπαίνουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων αιγοπρόβατα και βοοειδή με στόχο να χτιστεί «εγχώριο ζωικό κεφάλαιο» και να στηριχθεί το εθνικό προϊόν της φέτας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον ορισμό του ενεργού αγρότη, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος ενίσχυση είναι να καλλιεργεί τουλάχιστον το 50% της γης.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις, οι γεωργικές δραστηριότητες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου τους.

Πηγή : Πατρίς

 

Συνολικες προβολες σελιδας