Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Το μυστήριο με τις φάλαινες στον Κερατόκαμπο (photos-video)

Ναυτικές ασκήσεις με τα σόναρ να τρελαίνουν τις φάλαινες; Κάποιος βιολογικός παράγοντας που κάνει τα θηλαστικά να χάνουν τον προσανατολισμό τους;
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι το περιστατικό που καταγράφηκε από τους λιμενικούς και τους ψαράδες στον Κερατόκαμπο αποτελεί ένα γρίφο για γερούς λύτες και εν προκειμένω τους επιστήμονες του Κρητικού Ενυδρείου "Θαλασσόκοσμος" του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).




Το συμβάν 


Ο συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο λιμενάρχης Καστριού ειδοποίησε το Ενυδρείο ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στη θαλάσσια περιοχή 15 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά. Μεγάλα θηλαστικά που λανθασμένα θεωρήθηκαν ως δελφίνια κινούνταν προς την ακτή με μια ασυνήθιστη συμπεριφορά. Λίγο αργότερα ήρθε αντίστοιχη αναφορά από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας για την εμφάνιση πέντε τουλάχιστον από αυτά, με ένα από τα θηλαστικά να ξεβράζεται νεκρό στην ακτή.




Λιμενικοί και ψαράδες που έσπευσαν στην περιοχή κατάφεραν να σώσουν ένα από τα κήτη και να το μεταφέρουν ξανά στο νερό, ενώ τα άλλα τρία από το κοπάδι, τα οποία εκδήλωναν την τάση να βγουν στην ακτή, τελικά εξαφανίστηκαν λίγο αργότερα στα βαθιά. Το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν σε κανένα σημείο της ακτογραμμής υποδηλώνει ότι μάλλον κατάφεραν να επιβιώσουν.


Φαλαινοειδή


Όπως μας εξήγησε η θαλάσσια βιολόγος δρ Καίτη Σιακαβάρα, στην πραγματικότητα δεν ήταν δελφίνια αλλά φαλαινοειδή και μάλιστα του είδους Ziphius cavirostris, μήκους 4,5 μέτρων. Το είδος κάνει βαθιές καταδύσεις και, αν και κοινό, είναι πολύ σπάνιο να εντοπιστεί, καθότι φαίνεται ότι αναγνωρίζει τα σκάφη και τα αποφεύγει. Καθώς ζει στα βαθιά και έχει μεγάλο όγκο, αν βγει στα ρηχά, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στα νερά που ζει λόγω του βάρους και της άνωσης. Το όλο περιστατικό αποτελεί ένα πυκνό μυστήριο και μάλιστα το δεύτερο περιστατικό όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται το Ενυδρείο, καθώς δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για την περίεργη συμπεριφορά των φαλαινών που οι ντόπιοι ψαράδες αποκαλούν «ζίφιος».




Τα σόναρ


Μια από τις θεωρίες, η οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί καθώς απαιτούνται πειράματα χρόνων, είναι ότι οι συγκεκριμένες φάλαινες αποπροσανατολίστηκαν από τα σόναρ υποβρυχίων που πραγματοποιούν ασκήσεις στην περιοχή. Μάλιστα, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν πληροφορίες για ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια με τη συμμετοχή δυνάμεων από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, που γίνονται στην περιοχή υπό τον τίτλο Noble Dina 2014. Τα σόναρ που χρησιμοποιούν τα συμμετέχοντα σκάφη έχουν ενοχοποιηθεί και στο παρελθόν για περίεργη συμπεριφορά θαλάσσιων θηλαστικών. Δε φαίνεται πάντως να ευθύνεται κάποιος ιός, εξήγηση που θα είχε βάση αν επρόκειτο για δελφίνια και όχι για φάλαινες. Το άτυχο κήτος που ξεβράστηκε νεκρό στην ακτή φέρει τραύματα τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν ως συνέπεια του ψυχορραγήματός του καθώς χτυπιόνταν στα βράχια προσπαθώντας να κρατηθεί στη ζωή. Το θηλαστικό τάφηκε καθότι δε θα μπορούσε να μεταφερθεί λόγω μεγέθους στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, και το μυστήριο παραμένει.



Μια ανάσα από τους ψαράδες στον Κερατόκαμπο του Ηρακλείου Κρήτης, βρέθηκε μια νεαρή φάλαινα που έχασε τον προσανατολισμό της.Ένας τολμηρός ψαράς από το Καστρί προσέγγισε τη φάλαινα, την έσπρωξε και την έστειλε πάλι στο πέλαγος. Οι ψαράδες κατέγραψαν την προσπάθειά τους με κινητό τηλέφωνο και το ανέβασαν στο Facebook και στο You Tube.




Σε ένα άλλο περιστατικό, που συνέβη στη βραχώδη ακτή των Τερτσών, στα νότια του νομού Ηρακλείου, τρία δελφίνια έχασαν τον προσανατολισμό τους και παρασύρθηκαν από τα κύματα. Από την πρόσκρουση στα βράχια, το ένα από τα δελφίνια τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα η θαλάσσια περιοχή να πλημμυρίσει με το αίμα του άτυχου θηλαστικού.


Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για τη διάσωσή του λιμενικοί και κάτοικοι του χωριού, το δελφίνι δεν κατάφερε να επιβιώσει, σύμφωνα με το euronews.gr. Πιο τυχερά στάθηκαν τα άλλα δύο, τα οποία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τα βράχια κάτοικοι της περιοχής.


Βούτηξαν στην κοκκινισμένη από το αίμα θάλασσα και τα έσπρωξαν στα βαθιά, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Λιβυκό Πέλαγος.



Του Σταύρου Μουντουφάρη
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας