Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Eσπερινός της Αγάπης σε Ιεράπετρα και Σητεία

Eσπερινός της Αγάπης σε Ιεράπετρα και Σητεία
Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας το πρωί και στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου της πόλεως Σητείας το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα 20 Απριλίου,
χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου.Κατά την παλαιά τάξη ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος ενδύθηκε άπασα την Αρχιερατική στολή στο κέντρο του Ναού κάτω από τον πολυέλαιο, περιστοιχούμενος από τους Κληρικούς του τόπου, ενώ ο χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη, έψαλλε το «Αναστάσεως ημέρα».

Στην Ιεράπετρα, το Ιερό Ευαγγέλιο ανεγνώσθη σε επτά γλώσσες (Ελληνιστική κοινή του Ευαγγελίου, Λατινικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ρωσικά), ενώ εψάλη στην αρχαιοελληνική-ομηρική διάλεκτο από την χορωδία των Ιεροψαλτών υπό τον κ. Ιωάννη Αρώνη.

Στη Σητεία το Ιερό Ευαγγέλιο αναγνώσθηκε σε τέσσερις γλώσσες, την Ελληνιστική κοινή του Ευαγγελίου, τα Λατινικά, τα Σερβικά, τα Αγγλικά ενώ εψάλη και το Ομηρικό Ευαγγέλιο από τον χορό των Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη.
Επίσης, διαβάσθηκε η Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Ευγενίου για το Άγιο Πάσχα από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, και τον Πανοσιώτατο Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, Ηγούμενο της Ι. Μονής Τοπλού αντίστοιχα.
 

Στος τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης αντάλλαξε τον ασπασμό της Αγάπης με τον Ιερό Κλήρο της επαρχίας και τον πασχάλιο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη» με τους Ιεροψάλτες και το εκκλησίασμα, στο οποίο διένειμε κόκκινα αυγά, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος.
 

Στην Ιεράπετρα παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Σ. Αναστασάκης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος κ. Ν. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Προεστάκης και Γ. Κουγιουμτζάκης, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Ν. Παπαβασιλείου και πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και εκδομείς από το Ηράκλειο, ενώ στη Σητεία, εκτός από τον Ιερό Κλήρο της επαρχίας, παρών ήταν και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολύς κόσμος.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας